En kæmpe kran og en masse udstyr. Det skal der til, når man skal hejse en 6 tons tung MR-scanner ind igennem et vindue. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

11.03.2021

Det krævede masser af motorkraft, snilde og tålmodighed, da en sprit-ny MR-scanner skulle hejses ind gennem et stort vindue på hospitalsbyggeriet i Gødstrup.

Først skulle den 4 cm tykke og 1200 kilo tunge bæreplade i rustfrit stål og med gummi-kerne løftes ind, så en gaffeltruck til at trække og skubbe den over seks ton tunge MR-scanner på plads - og til sidst kom turen til den over 2 meter høje og næsten lige så brede MR-scanner.

Det lyder måske meget enkelt, men det var en omstændelig affære, at sikre at MR-scanneren, der har en værdi at ca. 10 mio. kr. kom sikkert ind i den bygning, hvor den om få måneder skal tage knivskarpe billeder af patienterne på Regionshospitalet Gødstrup.

MR-scanneren er nemlig følsomt udstyr og så er den fyldt med over 1000 liter flydende helium, og blandt andet derfor må den på ingen måde blive udsat for stød eller rystelser.

Det var da også med spænding, at afdelingsledelsen i Røntgenafdelingen så på fra sidelinjen, da det vigtige udstyr skulle hejses ind.

- Det er spændende og det er virkeligt et stor setup. For 14 dage siden fik vi de første to CT-scannere, men de kunne bare rulles ind gennem huset. Det her er meget mere omstændigt, siger Rikke Grøftehave Nielsen, der er overradiograf i Røntgenafdelingen.

Også den nyansatte ledende overlæge i afdelingen Solveig Klok Matthesen er begejstret:

- Det er en dejlig dag. Nu har vi en MR-scanner herude. Jo flere ting, der bliver flyttet fra skrivebordet og ud i de fysiske rammer, jo mere håndgribeligt bliver det hele, siger hun.

Ledende overlæge Solveig Klok Matthesen og overradiograf Rikke Grøftehave Niesen så på, mens den store MR-scanner blev hejst ind i bygningen. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

En milepæl af de store

Også for byggeledelsen i Gødstrup og afdelingen for Indkøb og Medicoteknik i Region Midtjylland er det en stor dag.

Det er nemlig resultatet af mange års forberedelser, der nu skal stå sin prøve. Blandt andet er der i byggeriet lavet en specielt vinduesparti, som lige præcis er stort nok, til at MR-scannere og andet medicoteknisk udstyr kan blive løftet direkte ind i Røntgenafdelingen.

En gaffeltruck blev kranet ind i bygningen, for at kunne trække og skubbe den over 6 tons tunge MR-Scanner på plads. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

Og inde i bygningen står de specielle radiodøde MR-rum, der er foret med kobber, klar til at de første to af alt fem MR-scannere kan flytte ind. Her er MR-scannerne godt beskyttet mod alt magnetisk og elektrisk, der potentielt kan forstyrre de store magneter i scanneren i at tage perfekte billeder af patienterne.

- Det er en milepæl at få den første MR-scanner ind. Nu er vi i den fase, hvor det bliver til et hospital og ikke bare er en bygning, fortæller David Peters, der er medicoingeniør og projektleder i Indkøb og Medicoteknik.

I næste uge kommer endnu en ny MR-scanner, og når de to hospitaler i Holstebro og Herning flytter til Gødstrup vil endnu 3 MR-scannere blive flyttet med. Dermed vil det nye hospital råde over fem MR scannere, mod de i alt 4 der er i dag i Herning og Holstebro til sammen.

Det var en stor dag for David Peters, der er medicoingeniør og projektleder i Indkøb og Medicoteknik. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

5 timers snilde og tålmodighed

Det krævede dog stor tålmodighed at få kranet og lempet det fintfølende udstyr ind igennem hullet i muren. Klokken var 10 om formiddagen, da blev de første ting hejst ind, og først kl 15 stod MR-scanneren sikkert inde i bygningen.

Med MR-scanneren sikkert under tag, mangler den "bare" at blive rullet ind i midten af bygningen og installeret. Så kan personalet - forhåbentligt allerede i starten af maj - begynde at bruge det nye udstyr til at undersøge udvalgte patientgrupper, i første omgang dog kun patienter, der er så godt gående, at de selv kan fragte sig rundt på det nye hospital.

Resten af patienterne må vente til Regionshospitalet Gødstrup slår dørende op for patienter i slutningen af september 2021.

MR-scanneren, der er over 2 meter høj og næsten lige så bred kan lige præcis komme igennem på gangen i Røntgenafdelinegn. Foto. Jesper Tanggaard, SWECO.