Herning Folkeblad var med, da snoren blev klippet til Sterilcentralen i Gødstrup. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

19.05.21

Endnu en milepæl er nået på vejen mod flytningen til Regionshospitalet Gødstrup. Mandag blev de første kasser med brugte operationsinstrumenter renset og steriliseret på den nye og moderne sterilcentral.

Der var pyntet op med flag og balloner, og smilene var kæmpestore i Gødstrup mandag morgen. Efter mange måneders forberedelser er det nu endelig blevet dagen, hvor den nye sterilcentral skal indvies med reel drift.

Fra nu vil operationsinstrumenter fra dagkirurgien i Herning nemlig hver dag blive kørt de ca. 8 km mod nordvest, for at blive renset, steriliseret og pakket i de nye haller på sterilcentralen i Gødstrup. 

- Jeg har glædet mig meget. Det er noget, vi har arbejdet henimod længe, og nu begynder det at samle sig, siger Lene Pedersen, der er Social og Sundhedsassistent i Sterilcentralen i Herning. Hun fortsætter:

 - Det har været en lang proces. Nu skal vi til at træne de fælles arbejdsgange. Vi har haft arbejdsgrupper fra begge matrikler, men det det er først nu, vi skal prøve, hvordan det fungerer. 

Kollegaen Lita Lykke Jensen er enig: 

- Der har været så meget forberedelse. Nu starter vi op, og så bliver det meget virkeligt. Men det er også lidt vemodigt, for jeg kender jo sygehuset i Herning som min egen bukselomme.

For Lita Lykke Jensen har arbejdet med at blive klar i den nye sterilcentral også været en god oplevelse:

- Alle har haft noget at skulle have sagt. Det har været rigtig fedt. Det vi skal lære nu, er den tekniske forståelse af udstyret. Her er mere teknik, end jeg er vant til. Det kan jeg godt lide. I Herning har vi eksempelvis kun én kabinetvasker, og den er ikke så avanceret, som de to vi har her. 

Små ting driller

KL. Ca 10,45 kom den så - den første sending af instrumenter, der samme morgen havde været brugt til operationer i Herning

Efter lidt snoreklip og fotografering, gik arbejdet i gang. Instrumenterne var blevet grov-soignerede på OP-gangen, dvs. at de var blevet skyllet og blod og vævsrester var tørret af, men de mangel stadig at blive rensede, vaskede og steriliserede.  

Mens en flok af kollegaer fra Teknisk Afsnit og Koncern-IT stod klar til at hjælpe, gik de fire sterilcentral-ansatte straks i gang med at gøre det arbejde, de kender så godt.

 

Social og sundhedsassistent Gitta Hedegaard var hurtigt i gang med arbejdet, da Sterilcentralen i Gødstrup fik de første kasser med instrumenter fra dagkirurgien i Herning. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

Fra start var der en række små ting, der drillede, som eksempelvis at få computermusen til at virke på det glatte bord og få lært den nye vandhane at kende. Og pludselig blev den almindelige travlhed afbrud at en alarm, fejlagtig aktiveret af en sensor i loftet.

Men trods de små bump på vejen, var der ro at spore hos afdelingssygeplejerske Susanne Raakilde Jakobsen, der har ansvaret for Sterilcentralen.   

- Når noget ikke fungerer, lærer vi mere, end når det kører, som det skal, smiler Susanne Raakilde Jakobsen, og fortsætter:

- Der er også derfor, vi har sat flere folk på opgaven her i starten – end det er nødvendigt i forhold til mængden af instrumenter, der skal steriliseres.

 

- Tak alle sammen. Det er en milepæl. Nu er vi i gang for alvor.  Nu er det ikke træning mere.  I har bidraget med så meget. Der er stadig ting, der skal rettes op på, men det tager vi hen ad vejen, sagde afdelingssygeplejerske Susanne Raakilde Jakobsen inder fejringen af at driften nu starter i Sterilcentralen. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

Oversygeplejerske i Anæstesiologisk Afdeling Bente Kowal var også med på dagen, og hun havde kun rosende ord i forhold til afdelingens forberedelse af ibrugtagningen.

- Det er en god dag. Det er et fantastisk engageret personale, der arbejder enormt konstruktivt. De har været gennem træning alle sammen og har stået i kø for at være her i dag.  Jeg tror ikke det er her vi får problemer, siger hun og fortsætter: 

- Nu kan vi se, hvor meget længere tid arbejdet tager, når man ikke kender omgivelserne. At sterilsentralen fungerer betyder alt for hele OP-flowet  Det er hele fundamentet for at få operations-området til at fungere.