Radiograf René Sørensen hjælper den første patient til rette på lejet i skanneren i Gødstrup. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

07.04.2021

I denne uge kunne patient nr. 1 lægge sig til rette på lejet i en spritny CT-skanner i Gødstrup. For at træne personalet i at bruge det nye udstyr, bliver udvalgte patienter nu inviteret til at få deres undersøgelse på det nye hospital.

Tirsdag d. 4.maj var en mærkedag af de helt store på det kommende Regionshospitalet Gødstrup. Det var nemlig den allerførste dag, hvor en patient kom til det nye hospital for at få en undersøgelse.

Røntgenafdelingen har nemlig fået en række nye skannere, og for at oplære og træne personalet i den nye teknik, var en række patienter håndplukket til at få deres planlagte undersøgelse i de nye rammer i Gødstrup.

- Det er en milepæl af de store. At modtage patienter her er en stor del af arbejdet med, at vi bliver klar til flytningen. Det betyder meget. Det er en stor dag, siger en storsmilende Rikke Grøftehave Nielsen, der er overradiograf på afdelingen.

Målet er træning og uddannelse

Mens radiograf René Sørensen hjælper den første patient til rette på lejet i CT-skanneren, står en række kolleger samt en tekniker fra leverandøren klar bag ruden i kontrolrummet. Undersøgelserne bliver nemlig brugt til at uddanne afdelingens specialeansvarlige og andre til superbrugere på de nye systemer, så de kan give deres viden videre til de andre kolleger.

Og her er det vigtigt, at det er reelle undersøgelser, som patienten alligevel skulle have haft, der bliver trænet på. Mennesker kan nemlig ikke tåle for meget stråling, derfor må man ikke lægge en person i skanneren uden en lægehenvisning.

- Det handler om arbejdsflow. Et er at bruge dukker - noget andet er, når det er et levende menneske, der stiller spørgsmål. Det er vigtigt for arbejdsflowet, at det er rigtige undersøgelser, forklarer Rikke Grøftehave Nielsen.

Det bliver lyttet intenst i kontrolrummet i ved det nye CT-skannere i Gødstrup. I denne uge er teknikeren fra leverandøren med, men herfra er det afdelingens eget personale, der skal oplære kollegerne. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation. 

Fire patienter blev det til på den første dag med patienter i Gødstrup. Selvom en skanning kun tager 5-10 minutter, så var der afsat 45 mellem hver patient, således at der er tid til at få forklaret de nye arbejdsgange og systemer.

De nye CT-skannere er nemlig en væsentlig opgradering fra det, der nu findes i Herning og Holstebro. Det betyder både bedre billedkvalitet og bedre diagnostisk omfang, men der er også en helt anderledes brugerflade, som personalet skal lære at betjene. Derfor vil afdelingen fremover regelmæssigt invitere patienter til Gødstrup, således at alle de ansatte kan blive fortrolige med det nye udstyr inden hospitalet åbner. 

- Opgaven herfra er at få oplært så mange som muligt, så vi er klar til at gå i vagt når hospitalet tages i brug. Men det er et større set up hver gang, der er patienter i Gødstrup. For at sikre at patient-sikkerheden er i top, skal der eksempelvis være en anæstesilæge på vagt, hvis en patient skulle blive dårlig, forklarer Rikke Grøftehave Nielsen.

Fra Lemvig til Gødstrup

Overradiograf Rikke Grøftehave Nielsen (t.h.) tog imod de første patienter. Her er det Jes Toelberg fra Lemvig, der har taget sin hustru Rita med. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation.

En af de første patienter var Jes Toelberg på 73. Sammen med sin hustru, Rita, var han kørt til Gødstrup fra hjemmet i Lemvig, fordi han blev spurgt, om han ville komme til det nye hospital for at få sin undersøgelse.

- Det gjorde slet ikke ondt. Jeg mærkede slet ikke, at det er en ny skanner og personalet var virkelig flinke, sagde han, da han kom ud, og fortsatte:  

- Det kom bag på mig, at det var herude i Gødstrup. Afstanden er det værste. Jeg ville hellere, hvis det var i Holstebro, for der er længere at køre. Men nu er der motorvej, og så går det alligevel, siger han og smiler bag mundbindet.