Der produceres mad på livet løs i hospitalskøkkenet i Gødstrup. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation

Selvom der er over et halvt år til patienterne rykker ind, så er der allerede nu rigtig godt gang i gryderne i hospitalskøkkenet i Gødstrup. Indtil videre er det patienterne på Onkologisk Afdeling og Fødeafdelingen i Herning, der får en prøvesmag på det nye koncept for mad og måltider, og til marts kommer Urologien og Lungemedicinsk Afsnit i Holstebro også med på vognen.

09.02.2021

Det syder og koger og dufter skønt i det 540m2 store hospitalskøkken i Gødstrup. Tre medarbejdere fra Ernæringsenheden har travlt med at røre i gryderne og hælde de færdige retter op i passende portioner, der er lige til at køle ned og sende videre til de afdelinger, der er med til at prøve konceptet af.

Lige nu er der kun gang i gryderne hver anden uge, men om lidt vil flere afdelinger blive knyttet på, derfor vil der på sigt være travlhed her i køkkenet alle hverdage i ugen. 

- I dag laver vi tre retter med kartoffelmos; bøf stroganoff, millionbøf og brændende kærlighed.  Vi skal helst lave store portioner, for at det kan betale sig, forklarer Rehné Bank Jensen, der er kok og ansvarlig for produktionen af mad i hospitalskøkkenet.  

Stordrift – i høj kvalitet

Det er de helt store gryder, der skal i brug, når man som i dag skal lave 220 portioner bøf Stroganoff og 90 portioner brændende kærlighed. Mængderne er udregnet efter behovet på de to afdelinger de næste 14 dage.

Men det er ikke de eneste muligheder, patienterne har for at få noget at spise. I det elektroniske madbestillings-system "Min Menu" skal der nemlig altid være 30-40 kolde, lune og varme retter for patienter og pårørende at vælge imellem.

En del af retterne vil være forberedt i hospitalskøkkenet - for så at blive opvarmet og anrettet i de afsnitskøkkener, der er på alle sengeafdelingerne. Retter, som omelet, blødkogte æg, kolde anretninger eller rejemadder – vil blive lavet på bestilling i køkkenet på afdelingen, hvor også brødet vil blive bagt.  

I Gødstrup er der et pakkerum med køl. I pakkemaskinen skiftes luften ud med en gas, der betyder at maden kan holde sig i op til 21 dage. På regionshospitalet Gødstrup accepterer man dog kun 14 dage. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation

Selvom det for nogle retter betyder, at der på denne måde kan gå op til 14 dage fra maden er blevet produceret i hospitalets køkken til den havner på patientens tallerken, betyder det ikke, at der bliver gået på kompromis med kvaliteten.

Holdbarheden bliver testet på Eurofins Steins Laboratorium – og smagen, konsistens, udseende og størrelsen på portionen testes både af patienterne og af et panel af Ernæringsenhedens egne medarbejdere.

På denne måde bliver maden kvalitetstestet både efter en uge og efter 14 dage, som er den grænse, som Ernæringsenheden selv har sat for hvor længe, man kan servere maden.

 - Med det nye koncept har vi kontrol over alle processer fra maden er lavet, til det bliver serveret for patienten. Det gør det nemt at justere, hvis kartoffelmosen eksempelvis er blevet for tyk, forklarer Rehné Bank Jensen, og fortsætter:  

- På de nuværende hospitaler er vi vant til at sende maden afsted med madvognen og så hører vi ikke mere. Men på Regionshospitalet Gødstrup vil det være Ernæringsenhedens eget personale, der bemander afsnitskøkkenerne, og det betyder, at vi kan bestemme, hvordan det skal se ud på tallerkenen. Vi kan sikre den sidste finish.

Hvordan maden ser ud på tallerkenen, har stor betydning for appetitten. Derfor vil der på Regionshospitalet Gødstrup blive gjort meget ud af anretningen. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation

Den mad du har lyst til - når du har lyst til det

Madkonceptet i Gødstrup betyder også at patienterne kan få mad nærmest døgnet rundt – modsat de faste spisetider, der er på hospitalerne i Herning og Holstebro i dag.

Der vil blive i alt 16 afsnitskøkkener på Regionshospitalet Gødstrup, og lægger man de tre i Psykiatrien til, vil der være 19 små køkkener – tæt på patienten og bemandet med køkkenfagligt/kostfagligt personale.

- Vi har prøvet forskellige modeller af, og det er helt klart en fordel, at patienten kan få noget at spise når han eller hun har lyst. Det, vi gerne vil tage fat på, er problemet med underernæring. Får vi løftet det problem, med bare et par procent, har vi gjort meget, siger Rehné Bank Jensen.

Også for personalet i køkkenet er arbejdet i Gødstrup markant anderledes end det, de er vant til fra hospitalerne i Herning og Holstebro.

- Det er en anden måde at lave mad på. Det er ikke så meget "her og nu"-arbejde. Vi er vant til at madvognen skal køre præcis kl. 11,30. Det her er mere fleksibelt, for hvis vi er godt med, kan vi tage hul på morgendagens produktioner, forklarer Christian Strobl, der er kok og normalt arbejder i køkkenet i Herning. 

Bacon i massevis skal der til for at lave en god brændende kærlighed, der kan nære patienterne under opholdet på hospitalet. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation

Flere forandringer fremover

Selvom køkkenet er fuldt funktionsdygtigt, mangler der dog stadig en del, før det kan servicere et helt hospital med 409 sengepladser i somatikken og ca. 100 i psykiatrien.

Lige nu er der tre gryder og én ovn, men når flytningen går i gang, vil der blive installeret mere udstyr både fra køkkenet i Herning og Holstebro

Når det nye hospital er i drift, vil der hver dag være 10 medarbejdere på arbejde i køkkenet – heraf vil 3-4 stå for at lave den varme mad , 3-4 medarbejdere i det kolde køkken, og resten, skal stå for pakningen og at sende AGV-erne afsted med varer til de mange små afsnitskøkkener.

Også mængderne af mad, der skal produceres vil stige markant - og for mange retter vil de portioner, der i dag arbejdes med, skulle ganges med 10, for at der er nok til alle.

- Vi skal hele tiden tænke over, hvor meget gryderne kan rumme - måske skal vi til at dele opskrifterne i to, forklarer Rehné Bank Jensen og fortsætter: 

-Udvalget af retter vil også blive justeret med tiden, men først skal vi have de her retter til at sidde fast. 

Selvom meget er nyt, så emmer køkkenet i Gødstrup også af en tro på, at de nok skal blive klar til de første patienter rykker ind i efteråret 2021.

- Det er fedt, at vi kan få lov til at teste alt det her af, inden afdelingerne kommer herud til Gødstrup. Vi er nok den afdeling, der bliver først klar, fordi vi har testet så meget allerede, siger Christian Strobl glad.