Projektleder Ole Teglgaard fra Projeksekretariatet på DNV Gødstrup (t.v.) tester sengeautomaten sammen med Henrik Straarup fra producenten Effimat.

Projektleder Ole Teglgaard fra Projeksekretariatet på DNV Gødstrup (t.v.) tester sengeautomaten sammen med Henrik Straarup fra producenten Effimat. Foto: Dorthe Gærup Nielsen, Kommunikation

26.06.2020

Et udviklingsarbejde mellem Hospitalsenheden Vest og den danske virksomhed Effimat har resulteret i, at landets første sengeautomater står klar på Regionshospitalet Gødstrup.

Et tryk på en knap… en svag brummen, og en ren seng er klar. Som det første sygehus i Danmark har Regionshospitalet Gødstrup nemlig fået tre sengeautomater, der forbinder tekniketagen på niveau 3 med henholdsvis sengetårnene og akutafdelingen.

Sengeautomaterne i Gødstrup kommer til at spare masser af tid og plads på afdelingerne, og så indsamler de vigtig data om hvor og hvornår der er mest brug for senge, sådan at Driftsafdelingen kan planlægge arbejdet med sengelogistik bedst muligt.

Når Regionshospitalet Gødstrup slår dørene op, og de 409 sengestuer bliver fyldt med patienter, vil der nemlig skulle bruges omkring 125 rene senge hver eneste dag. Og samme antal beskidte senge, kan gennem sengeautomaten blive sendt til vask.  

 - Det kommer til at betyde, at vi sparer en masse tid, som i stedet kan bruges på patienterne, og derudover vil et sengeskift foregå hurtigere, så vi undgår unødig ventetid mellem udskrivning og næste indlæggelse, forklarer Ole Teglgaard, der er ansvarlig for projektet.

Sengeautomaten fungerer ved at hospitalssengen placeres i en stor skuffe i automaten. Derved kan automaten se, om det er en ren eller beskidt seng, der er i skuffen, og når sygeplejersken bestiller en seng kan automaten vælge den skuffe med den nærmeste rene seng.

Teknikken betyder også at hygiejnen i top, for en seng er kun "ren" i 24 timer, når den står i sengeautomaten. Bliver den ikke brugt indenfor denne tidsramme, skal den vaskes igen. Derfor holder sengeautomaten også styr på, hvornår den enkelte seng er blevet placeret i automaten, og på den måde kan der spares ressourcer i forhold til genvask af ubrugte senge.

Nytænkning undervejs i byggeprocessen

Sengeautomaterne var slet ikke en mulighed, da planlægningen af byggeriet af Regionshospitalet Gødstrup startede 10 år siden, men den teknologiske udvikling har gjort det muligt i mellemtiden.

Firmaet har brugt modellen i Gødstrup og udviklet Hospimat – som de håber, kan bruges i andre sygehusbyggerier.

- Det er en stor gevinst, at vi kan gøre det på den her intelligente måde. Vi kommer til at monitorere og udnytte brugen af sengene langt bedre og så undgår vi at senge står og fylder på gangene, siger Henrik Straarup fra Effimat.

Video: Se sengeautomaten i aktion

Sådan ser en sengeautomat ud indvendig. Her får du et smugkik på en tur med en automaten.

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.

Fakta om sengeautomaterne

Regionshospitalet i Gødstrup har tre sengeautomater. To på 17 meter i højden i H-tårnet, der hver har plads til 15 senge og en på 23 meter ved Akutafdelingen med plads til 19. senge.

I sengeautomaterne kan den beskidte seng sendes til vask, og der kan trækkes en ny ren seng til afdelingen. Sengene står på hylder, og når først en seng er skubbet ind i sengeautomaten så klarer teknikken resten selv. De rene senge i automaterne vil være dækket med et plast-overtræk af hygiejnemæssige årsager.

Al vask og klargøring af sengene foregår på tekniketagen på niveau 3. Det er også herfra sengeautomaterne styres, så der altid er rene senge til rådighed i automaterne og så man altid kan aflevere en uren seng i automaten.