Sådan vil et opholdsrum i det kommende psykiatriske hospital i Gødstrup se ud.

30.03.2017

375 meter foyer udgør forbindelsesvej og hjerte gennem hele det kommende nye hospital i Gødstrup – både det somatiske sygehus og psykiatrien. Somatikkens Etape 1 er allerede godt i vej, og i Etape 3 går gravemaskinerne meget snart i jorden. På denne etape er licitationerne netop faldet på plads.

Af kommunikationskonsulent Finn Marsbøll  

”Naboen” til Etape 3 bliver psykiatrien, der efter et grundigt tilløb og en veloverstået brugerproces med en række klinikere involveret, nu har et fuldt færdigt og godkendt projektforslag. 

Regionsrådet gav på mødet i går sit ja til psykiatriens projektforslag. Det betyder, at vejen nu er banet for færdiggørelsen af den sidste, af de i alt 3 etaper, der udgør det kommende storsygehus. Et sygehus, der står klar til at modtage patienter primo 2020.

Med hensyn til det psykiatriske hospital, der bliver på 13.500 kvm med 73 voksenpsykiatriske senge samt 13 børne- og ungdomspsykiatriske senge, venter nu et totalentrepriseudbud.

 

Psykiatrien er området til venstre på denne model.

Den bedst mulige psykiatri for pengene

”Vi har nu et solidt projektforslag at sende i totalentrepriseudbud med udgangen af marts, siger projektleder for psykiatrien, Ninna Dahl Laursen. ”Og med den måde udbuddet er tilrettelagt, er vi klar til at sikre, at vi får den bedst mulige psykiatri for de penge vi har.”

Som den første entreprise i DNV-Gødstrup bliver det kommende psykiatriske hospital udbudt i totalentreprise med forhandling. Det er en anden tilgang, end den der hidtil har været anvendt. Kort sagt konkurrerer entreprenørerne nu på kvalitet frem for pris.

Prisen på projektet er denne gang fastlagt, og det bliver entreprenørernes opgave at byde ind med den kvalitet, som de mener den økonomiske ramme rækker til. Kvaliteten er derfor i fokus, når der skal forhandles med entreprenørerne i udbudsprocessen.

Psykiatridelen af det store hospitalsbyggeri finansieres fuldt ud af Region Midtjylland. Budgettet er på ca. 381,1 mio. kr. og den anlægsøkonomiske ramme i forhold til totalentrepriseudbuddet udgør i alt 223,9 mio. kr.

Stor fokus på sikkerhed

Det psykiatriske hospital bygges i to etager, og det bliver et hospital, hvor der er stor fokus på sikkerheden – både for personale og patienter. Bl.a. derfor har en sikringsekspert været tilknyttet projektet.

At bygge et psykiatrisk hospital giver en række andre udfordringer i forhold til den somatiske del. Patienterne har generelt en længere gennemsnitlig indlæggelsestid, så derfor er der tænkt i særlige opholdsrum, sportssal, kreativt værksted, sanserum med mere.

Modsat somatikken er sengestuerne placeret på stueplan. I alt er der planlagt to almen voksenpsykiatriske sengeafsnit med hver 28 senge. I hver af de to sengeafsnit er der fire gårdrum. I et tredje sengeafsnit er der fire specialer (børn, unge, intensiv og lavintensiv). I dette afsnit har hvert speciale sit helt eget gårdrum. På 1. sal er der ambulatorier og kontorer.

Når resultaterne af totalentrepriseudbuddet er på plads forventes påbegyndelsen af byggeriet i foråret 2018.  Psykiatrien vil så klar til ibrugtagning – sammen med de øvrige 2 etaper – i 2020.

Fakta om det psykiatriske hospital:

  • Budget ca. 381,1 mio kr.
  • Ca. 13.500 m2
  • 86 sengestuer
  • 58 ambulatorier