Der var pandekager med is i lange baner til alle på byggepladsen i anledning af en flot ulykkesstatistik. Foto: Tanja Andersen.

10.03.2017

At være forudseende, tænke langsigtet og forsøge at forudse  alle mulige "sten på vejen", gavner som oftest slutresultatet.

I Gødstrup på den store og travle hospitalsbyggeplads er vi nu godt halvvejs, og om mindre end 36 måneder flytter vi ind. Dagligt er der fokus på sikkerheden på byggepladsen, og at den vedholdende fælles indsats virker, kan aflæses i en på mange måder tilfredsstillende ulykkesstatistik.

I en meget lang periode har der overhovedet ikke været ulykker på byggepladsen. Helt præcist var der i februar gået hele 186 dage uden ulykker. Et så flot resultat kommer kun, fordi entreprenører, håndværkere, sikkerhedsledere, byggeledelse og arbejdsmiljøkoordinatorer hele tiden har det lange lys på og tænker på arbejdsmiljøet.

Som en markering og en tak for indsatsen, var der derfor i går pandekager med is og honning til alle på pladsen. Markeringen er den anden af slagsen, for sidste sommer var der is til alle med tak for 100 dage uden ulykker!

”Vi er rigtig glade og tilfredse med det fokus, der dagligt er på at minimere arbejdsulykker på byggepladsen. Siden 2012 er der noteret i alt 11 arbejdsulykker, 5 i 2016 og slet ingen i 4. kvartal af 2016. I forhold til byggebranchens gennemsnit ligger vi på ca. en tredjedel., siger projektchef Michael Hyllegaard fra DNV-Gødstrups Projektsekretariat.

Markeringen med lidt sødt til ganen er blot ét af de initiativer, der løbende foregår i Gødstrup. Hver måned præmieres gode ideer, der gavner arbejdsmiljøet. Ideerne udspringer af dagligdagen, hvor rigtig mange, der har deres gang på pladsen, har blik for, at arbejdsgange og måder det enkelte arbejde gøres på, kan gøres anderledes – og nemmere.

To gode ideer præmieret

I februar var det ikke muligt kun at præmiere én god ide, for der var to, der skilte sig ud.

Sikkerhedsleder Nikolaj Pedersen og hans kolleger fra entreprenørvirksomheden Jørgen Friis Poulsen A/S fik diplom og skuldeklap netop fordi de var forudseende i en arbejdsproces. De forudså et niveauspring og sørgede for at få etableret en trappe, så arbejdet kunne foregå sikkert (foto ovenover).

Februars anden vinder var et sjak fra M.T. Højgaard. De fik skulderklap og diplom for ideen med at inddrage de ansatte, når der skal indkøbes materiel – eksempelvis murerbøre. De nyindkøbte murerbøre giver murerne væsentligt bedre arbejdsstillinger og gavner deres arbejdsmiljø væsentligt, fortæller sikkerhedslever Christian Vestergaard fra M.T. Højgaard.  (foto)

Det er Region Midtjylland, Dansk Byggeri og Bambus (Byggeriets arbejdsmiljøbus), der i fællesskab hver måned uddeler diplomet "For en særlig handling, der har medført en konkret forbedring af arbejdet og arbejdsmiljøet under opførelse af DNV-Gødstrup".