Kunstneren Olafur Eliasson har lavet kunstværket Se Verden oppefra, der skal stå ved indgangen til det kommende Regionshospitalet Gødstrup. (Foto: Brigitte Lacombe)

PRESSEMEDDELELSE

11. december 2017

Nyt værk af Olafur Eliasson inviterer patienter og besøgende på det nye hospital i Gødstrup til at se sig selv ovenfra

Når det nye Regionshospitalet Gødstrup primo 2020 byder velkommen til de første patienter, besøgende og medarbejdere vil de blive mødt af skulpturen "Verden set oppefra" af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Kunstværket realiseres på baggrund af en generøs bevilling fra Ny Carlsbergfondet.

"Verden set oppefra" består af to halvcirkler af stål og et skråtstillet spejl, der danner et halvtag, man kan opholde sig under. Kunstværket inviterer de besøgende til at bevæge sig ind i, igennem og rundt om det pavillonlignede rum. Spejlingen i loftet får halvcirklerne til at fremstå som to fulde cirkler, eller to meridianer på en usynlig jordkugle, hvis form ændrer sig afhængig af, hvor man betragter dem fra.

Livet i en større sammenhæng 

Olafur Eliasson: "Et hospital er et sted, hvor man udover at beskæftige sig med mindre alvorlige skader og sygdomme også konfronteres med fødsel og død - med livet i alle dets ekstremer – og i sådanne situationer kommer vi uvægerligt til at se vores liv i en større sammenhæng. "Verden set oppefra" tilbyder et rum, hvori man kan se tingene i et større perspektiv."

Olafur Eliasson er kendt verden over for værker, der undersøger forholdet mellem rum, lys, sansning og krop. Siden slutningen af 1990erne har han lavet talrige udstillinger i førende museer verden over, herunder "The weather project" i Turbinehallen på Tate Modern i London (2003), "Take Your Time" på Museum of Modern Art, New York, (2008), og "Riverbed" på Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk (2014).

Eliassons værker i det offentlige rum omfatter "New York City Waterfalls" (2008), "Your rainbow panorama" over ARoS Aarhus Kunstmuseum (2011), "Cirkelbroen" i København (2015), og "Ice Watch", hvor Eliasson og Minik Rosing transporterede tolv isblokke fra Grønland til Rådhuspladsen i København (2014) og Place du Panthéon i Paris (2015) for at sætte fokus på klimaforandringer.

”Olafur Eliasson har jo prøvet det meste og på de største kunstscener i verden. Når projektet i Gødstrup er en spændende udfordring for såvel kunstner som Ny Carlsbergfondet, skyldes det jo ikke mindst, at det primært skal henvende sig til en brugergruppe, der ikke har opsøgt en kunstoplevelse; mennesker som typisk står i en situation, hvor de er konfronteret med nogle af livets yderpunkter. Olafur Eliasson har netop både den finfølelse og engagerende, opfindsomme pondus, der kan gøre kunst meningsfuld for patienter, pårørende og medarbejdere i en hospitalssituation,” siger Karsten Ohrt, formand for Ny Carlsbergfondet.

"Jeg glæder mig over, at vi med donationen kan sikre unik kunst til det nye hospital. Kunst har betydning for patienternes behandling, fordi kunst kan bidrage til at gøre hospitalsbesøg til en mindre stressende oplevelse. Kunst kan for en stund hjælpe os med at glemme, at vi er patienter," siger regionsrådsformand Bent Hansen, Region Midtjylland. 

Olafur Eliassons kunstværk vil indgå som en del af arealet foran hovedindgangen til hospitalet i Gødstrup.

IN SITU er kunstrådgiver for DNV-Gødstrup.

Yderligere information

Hospitalsenheden Vest

Kommunikationskonsulent Finn Marsbøll

Tlf. 24759027

 

Ny Carlsbergfondet

Kommunikationschef Jakob Fibiger Andreasen

Tlf. 2531 9099

E-mail: jfa@ncf.dk

Fakta om Ny Carlsbergfondet