Dagligt arbejdes målrettet med arbejdsmiljø og sikkerhed - og indsatsen bærer frugt. Fotos: Søren Braad Andersen/Kommunikation)

19.04.2017

Svenskerne er gode til det med arbejdsmiljø og sikkerhed på deres byggepladser, men vi er heller ikke så ringe i DNV-Gødstrup!

Kent Jacob Nielsen, der er forsker på Arbejdsmedicin i Herning, fortæller, at man på byggepladsen i Gødstrup er på linje med niveauet i Sverige, hvor antallet af ulykker på byggepladserne er meget lavt.

Med baggrund i de svenske erfaringer kan der drages en god parallel til det vestjyske. For på begge sider af grænsen har målet være, at halvere antallet af arbejdsulykker i forhold til byggebranchens gennemsnit.

Det mål er nået i DNV-Gødstrup, hvor der siden 2012 "kun" er noteret 12 arbejdsulykker og ingen af dem er med alvorlig personskade til følge. Nye tal viser,  i øvrigt, at der i 2016 på landsplan i alt blev noteret 5000 arbejdsulykker.

Hvordan er det lykkes?

Hvordan det er lykkes, og hvordan vi i det daglige arbejder med at holde fanen højt på arbejdsmiljøfronten på byggepladsen i Gødstrup, var emnet for et indslag i Danmarks Radio (Radioavisen) tirsdag efter påske.

Projektchef Michael Hyllegaard fortalte i radioindslaget om specielt to initiativer – det virtuelle rum, hvor alle håndværkere på byggepladsen får mulighed for at øve sig på at færdes på en travl byggeplads samt den månedlige præmiering af en god ide, der hjælper og gavner gode arbejdsmiljø – og ikke mindst sikkerheden på arbejdspladsen. 

Et friskt eksempel på en innovativ og god ide, der letter arbejdsgangen og bevarerkvaliteten  kommer fra et sjak murere og tømrere fra Jørgen Friis Poulsen A/S.

Månedens innovative forslag

Sjakket fra virksomheden, der er en af entreprenørerne i DNV-Gødstrup, har udviklet et beslag, der både medvirker til at undgå tunge løft, sparer en mands arbejde og samtidig bevarer den høje kvalitet i selve udførelsen af arbejdet. Det innovative forslag omhandler et beslag til en såkaldt vandtætningsmembran.

Den gode ide blev forleden markeret som marts måneds bedste med diplom og skulderklap til holdet fra JPF A/S. Diplom og skulderklap uddeles hver måned af Region Midtjylland, Dansk Byggeri og Bambus (Byggeriets arbejdsmiljøbus).

Denne ide er blot én ud af godt 1700 gode ideer. Ideer, der i løbet af året bliver spredt, så andre måske kan  blive inspireret.

Dansk Byggeri har planer om at anvende opsamling af løsningerne på landsdækkende medier som www.byggeproces.dk og www.bygergo.dk til evt. inspiration. Initiativet er stadig kun i sin vorden, men forventes at blive implementeret i det første halvår af 2017 - og synligt efter sommerferien.