Susanne, sygeplejerske.

"Jeg glæder mig meget til, at vi kan tilbyde en enestue til alle de indlagte patienter. Det kommer til at give meget mere ro og mindre forvirring, især for de patienter, der har demenssymptomer."

Susanne Vibel, geriatrisk sygeplejerske, Medicinsk Afdeling, Herning.

På Regionshospitalet i Gødstrup vil der være 409 patientstuer, der alle som udgangspunkt er enestuer. Hver 9. sengestue er dog så stor, at der kan være to senge, i det tilfælde at to patienter ønsker at ligge sammen.

Enestuerne giver både mulighed for fortrolige samtaler og sundhedsfaglige undersøgelser på stuen, samt at pårørende kan være på besøg 24/7.

Og så har enestuen en særlig effekt for de patienter, der lider af demens; Det beskytter nemlig i høj grad mod delir – en farlig tilstand af forvirring, desorientering og konfusitet, der ofte er årsag til dødsfald hos ældre.

"Jeg er især glad for, at patienter med demens eller demenssymptomer kan tilbydes en enestue. Det betyder, at vi som personale kan skærme patienten for mange unødvendige indtryk, der kan være stressende for mennesker med demenslidelser.

"Vi ved, at patienter med demens er særligt sårbare overfor at blive desorienteret, forvirret og konfuse, når de er akut syge og i fremmede omgivelser. Og hvis vi kan forebygge konfusitet, kan vi også forebygge en del faldulykker, der kan være fatale for svage ældre," forklarer Susanne Vibel, der er geriatrisk sygeplejerske på Medicinsk Afdeling i Herning.