Foto: Region Midtjylland

03.11.2016

Det store fokus på sikkerhed og arbejdsmiljø giver både en lav ulykkesstatistik og ros fra Arbejdstilsynet


Et adgangskort til byggepladsen DNV-Gødstrup udstedes ikke på dit glatte ansigt. Slet ikke!

Du skal først vise, at du kan orientere dig på en byggeplads, du skal kunne se farer, der lurer – og handle derefter. Du skal kort sagt trænes i handlekompetencer, være proaktiv og kunne se ulykken – før den sker.

Indtil nu har ca. 1600 håndværkere, leverandører og funktionærer og andre med ærinde på pladsen i Gødstrup gennemgået og bestået et interaktivt sikkerhedskursus kontraheret af Region Midt hos konsulentvirksomheden Rambøll.

Ulykkesstatistik under gennemsnit

Sikkerheden vejer tungt på den store byggeplads, der med en samlet ulykkesstatistik på 11 registrerede ulykker siden 2012 ligger pænt under branchens gennemsmit. Definition af en arbejdsulykke er ifølge Arbejdstilsynet en person, der har et fravær på mindst 1 dag ud over tilskadekomstdagen.

De ulykker, der er registreret i 2016 omhandler brækket ben, brækket håndled, genstand i øjet, snittet på ben og snittet huden på armen.

Det virtuelle sikkerhedskursus kridter banen af til arbejdsdage i al slags vejr, hvor der bliver tænkt i sikkerhed, og i hvordan arbejdet udføres bedst muligt.

Ros fra Arbejdstilsynet

Heldigvis kan det ses, at vi arbejder med sikkerhed og arbejdsmiljø i Gødstrup. I sidste uge var fire medarbejdere fra Arbejdstilsynet på besøg. De foretog en grundig gennemgang af pladsen, og udover ros for en pæn og ryddet arbejdsplads, var der ingen bemærkninger til sikkerhedsorganisationen.

Den tilbagemelding er vi naturligvis rigtig glade for, for det understøtter billedet af en byggeplads, som har godt styr på sikkerheden, og som arbejder proaktivt til gavn for det gode arbejdsmiljø.

Månedens gode idé

Hver måned er der diplom, hæder og skulderklap til håndværkere "For en særlig handling, der har medført en konkret forbedring af arbejdet og arbejdsmiljøet under opførelse af DNV-Gødstrup".

Seneste gode ide handler om, hvordan man under forsvarlige ergonomiske forhold binder de tons tunge insitu bjælker, der bruges, når der skal støbes på stedet (se foto øverst på siden).

Svaret er fundet af en gruppe ansatte fra OK Skandinavien APs og er ganske enkelt og ligetil: Man lægger nogle træbjælker oven på nogle bukke. Derved bliver den tons tunge jernarmering til insitu bjælken bundet i en ergonomisk forsvarlig højde, netop fordi jernarmeringer hænger i en god arbejdshøjde. På den måde undgås de ofte belastende arbejdsstillinger i armeringsarbejdet.

Diplom og skulderklap uddeles hver måned af Region Midtjylland, Rambøll, Dansk Byggeri og Bambus (Byggeriets arbejdsmiljøbus).