Kim Jacobsen – patient på Lungemedicinsk Afdeling synes, at det er et flot tiltag, som hospitalet har taget. (Fotos: Charlotte Ranneries) 

Er der noget så dejligt som en indbydende og sirligt anrettet tallerken fyldt med lækre livretter?

17. marts 2016 

Det retoriske spørgsmål er centralt for det kostkoncept, som Hospitalsenheden Vest i disse uger afprøver på Lungemedicinsk Afsnit på Regionshospitalet i Holstebro.

Under overskriften ”Spis hvad du vil - når du vil” har patienterne på afdelingen med stor appetit taget imod tilbuddet, fortæller afdelingssygeplejerske Henny Færge og økonoma Hanne Sahl. Faktisk tog patienterne så godt imod de mange tilbud, at personalet måtte løbe ekstra stærkt de første dage for at følge med bestillingerne, og det blev nødvendigt at indkalde ekstra personale.

Frokost til frokosttid

At der blev så travlt til en start bundede i, at bestillingerne havde en tendens til at klumpe sig sammen på ”normale” tidspunkter for frokost og aftensmad. Senere i prøvehandlingen blev bestillerne spredt mere ud over dagen. 

Prøvehandlingen skal ses som forberedelse på, hvordan fremtiden bliver, når DNV-Gødstrup i 2019 slår dørene op for patienter. På patientens hospital i Gødstrup bliver der enestuer, så det er derfor ikke muligt at sammenligne dagligdagen omkring måltider på en rolig enestue i Gødstrup med en travl 4-sengsstue på Regionshospitalet i Holstebro. Men, det er tydeligt at tilbuddet om at spise lige hvad du vil, på det tidspunkt, der passer patienten, er et hit.

Kim Jacobsen er én af de meget tilfredse patienter. ”Det er et flot tiltag, som hospitalet har taget, siger han. Jeg er positivt overrasket over, at man kan bestille mad hele dagen”.

En bonuseffekt med kostkonceptet er personalets oplevelse af et fantastisk samarbejde, siger økonoma og kostkonsulent Hanne Sahl.

Overvejende har responsen fra patienterne været, at maden er lækkert anrettet. Der er noget for øjet, og alene det kan give ekstra appetit. Appetit og indtag af kalorier er netop den bærende ide bag kostkonceptet, fortæller økonoma Hanne Sahl. Diætisterne laver før og efter målinger, således, at vi kan se, om der reelt er en effekt i forhold til indtag. 

Sult er for mange indlagte patienter nærmest ikke eksisterende, så det hjælper helt tydeligt på kalorieindtaget, at patienterne kan vælge selv.

Henny Færge giver et eksempel fra en af prøvehandlingens første dage. Her blev en ældre mand så glad for den risengrød, han havde bestilt, at han gentog bestillingen hele to gange samme dag.

Diætister holder øje med, hvad patienterne spiser 

Ideen er med kostkonceptet er dog, at patienterne gerne skal spise varieret, og det holder kliniske diætister øje med. Diætisterne vil, når prøvehandlingen slutter med udgangen af denne uge, evaluere, hvad patienterne har spist - og hvor meget. 

Retterne med varm mad leveres af firmaet Åkanden  men laves færdig, varmes og anrettes på firkantede tallerkener af personalet i køkkenet lige bag den indbydende buffet. På den øjeblikkelige hitliste står brændende kærlighed og boller i karry, mens bagt laks ligger længere nede på listen.

Vi har svært ved at få armene ned

Prøvehandlingen med kostkonceptet synger på sidste vers, og at det er gået over al forventning er tydeligt at høre på medarbejdernes begejstring. ”Vi har svært ved at få armene ned,” indrømmer Henny Færge gerne. Det vi tager med os umiddelbart er, at vi skal blive ved med at have stor bevågenhed på serveringen. Den skal være let, sirlig og indbydende.

En positiv sidegevinst med prøvehandlingen er samarbejdet mellem de forskellige faggrupper, fortæller Hanne Sahl. Vi har oplevet et fantastisk samarbejde i bestræbelserne på at få kostkonceptet til at køre.