Banen er om ikke kridtet op, så i hvert fald tydeligt markeret i kælderen under Regionshospitalet Herning i disse dage og uger. Banen eller ruten er den præcise vej fra A til B, som en selvkørende AGV-robot bliver programmeret til at køre.

17. maj 2016 

AGVén gør, hvad den får besked på, tager bestik af de sensorer, der med korte mellemrum er sat op på væggene i varemodtagelsen og videre rundt om hjørnet mod Medicinsk Afdeling. Det er herfra og dertil – og så tilbage igen – så længe, der er strøm på batteriet.

På sin vej bevæger robotten sig i, hvad der kan betegnes som almindeligt gå-tempo. Du vil ikke møde den franske test-robot på hvinende dæk rundt i svinget. Det går aldrig hurtigere end, at robotten øjeblikkeligt kan stoppe op og afvente.

Testkørsel med diverse vogne

Den selvkørende robot skal i de næste to måneder testes grundigt af i den travle kælder, hvor madvogne, cykler og mange kolleger konstant er i bevægelse. Med udflytningen til det store nye hospital i Gødstrup som det store fiktive pejlemærke, skal test-robotten øve sig i at køre med forskellige typer transportvogne.

Mennesker og maskiner mødes, som det er lige nu, under testperioden, men sådan bliver dagligdagen ikke i Gødstrup. Her får de selvkørende robotter vejen for sig selv. De kodes og sættes i arbejde af levende kolleger, og klarer resten selv – også opladning af batterier. Når batteriet er ved at være fladt, sørger AGVén selv for at køre til opladning.

Men det er fremtidssnak. Nu og de næste to måneder gælder det AGV-udviklingsprojektet, som Hospitalsenheden Vest driver sammen med firmaerne Swisslog og Alectia.

Simulering af behov i Gødstrup

Udover testkørslen indebærer projektet ligeledes en simulering af behovet for AGVér i DNV-Gødstrup. Simuleringen baseres på det vurderede antal transporter og på det forventede kørselsmønster fordelt ud over døgnets 24 timer. Simuleringen skal give svar på, hvor mange AGV’er der forventes behov for i Gødstrup.

Projektet afsluttes i efteråret 2016, hvor erfaringerne og simuleringsresultaterne vil blive dokumenteret i en samlet rapport. Denne rapport vil indgå som et væsentligt input, når der senere skal gennemføres et AGV-udbud til DNV-Gødstrup.

 

Video: AGV i kælderen

Gå ind på adressen øverst på siden for at se videoen.