AGV-robotten kørte i fast rutefart i kælderen et par måneder i foråret. Nu foreligger en rapport. (Foto: Charlotte Ranneries, Kommunikation.)

I et par måneder i foråret kørte en fransk AGV-robot sin faste programmerede rute i kælderen under Regionshospitalet Herning.

17. august 2016

Her øvede den sig i at transportere forskellige typer af transportvogne den direkte vej fra A til B, og det blev til rigtig mange ture fra Varemodtagelsen til Medicinsk Afdeling – og tilbage igen.

Formålet med den ekstra trafik i den i forvejen travle kælder var at undersøge og teste AGV-robottens funktion og formåen og i sidste ende at blive klogere på, hvor mange af slagsen, vi skal bruge i DNV-Gødstrup om få år?

AGV-simulering

Det foreløbige svar på spørgsmålet foreligger nu i en rapport udarbejdet af firmaet Alectia, som sammen med Hospitalsenheden Vest og Swisslog driver AGV-udviklingsprojektet. Rapporten indeholder såkaldt AGV-simulering af varelogistikken for det kommende hospital i Gødstrup. Simuleringen og beregningerne er udført for at få klarhed over, hvor stor AGV-parken skal være samt hvor stort behovet vil være for buffer samt afsætnings og ladepladser.

Resultatet af simuleringen viser, at en netto AGV-vognpark på 14 robotter vil kunne klare den forventede levering og afhentning af varer, sterilgods, mad, restaffald med videre. Dertil kommer yderligere et par AGV'er, som kan træde til ved service og eventuelle nedbrud. AGV'erne kører på batteri, og ifølge rapporten vil der være behov for 6 opladningspladser i Servicebyen i Gødstrup. Opladningen sørger AGV-robotten i øvrigt selv for.

Rapporten er som nævnt en simulering, så det er derfor vigtigt at pointere, at resultaterne ændres, hvis forudsætningerne ændres.

Effektivisering

"Vi er glade for at have modtaget rapporten, der viser, at det er muligt at indføre ny teknologi til at udføre nogle af de tunge opgaver, siger driftschef i Hospitalsenheden Vest Jens Peter Østergaard. Samtidig kan vi udnytte effektiviseringen til at få flere varme hænder ud til patienterne.  

Læs mere om AGV-robotten her.