Foto: Colourbox


6. november 2015

Hvad vil du have – og hvornår? To centrale spørgsmål, som helt sikkert vil blive stillet mange gange, når Patientens Hospital i Gødstrup slår dørene op i 2019.

Spørgsmålene refererer ikke til den sundhedsfaglige behandling, men derimod til mad og drikke til patienterne.

DNV-Gødstrup vil få det samme kostkoncept, som findes lige nu i Hospitalsenheden Vest. Det vil ifølge ernæringschef Lone Viggers, sige: Mere økologi og mad lavet af friske råvarer til patienterne.

Køkkener - helt tæt på patienterne

Hospitalet i Gødstrup vil få sit produktionskøkken, hvor råvarer bliver forarbejdet og tilberedt. Til gengæld vil en støre del af madlavningen foregå ude i hospitalets afsnitskøkkener – helt tæt på patienterne.

Det vil blandt andet betyde, at patienterne på hospitalet kan blive mødt af duften af nybagt brød på afdelingerne.

Patienterne kan også se frem til selv at vælge, hvad de vil have at spise og drikke – og hvornår på døgnet de ønsker at spise det.

Større økologisk omlægning

Hospitalsenheden Vest er på vej mod en større økologisk omlægning og et nyt kostkoncept, fortæller Lone Viggers.

Udover at vi omlægger til økologi, vil vi også lave Danmarks bedste hospitalsmad til patienterne, og det skal være mad som tager udgangspunkt i det, patienten har lyst til at spise, og som bliver serveret på det tidspunkt, hvor patienten har lyst.

Derudover er det mad, der er med til at forebygge og behandle underernæring på hospitalet.

Et forskningsprojekt på Lungemedicinsk Afsnit, Regionshospitalet Holstebro, vil, med en test af det nye kostkoncept i DNV-Gødstrup, undersøge:

  • Hvor mange af de indlagte patienter, der ernæres med mindst 75 % af deres behov for energi og protein, ernæringsscreenes, monitoreres, og har en ernæringsplan.

  • Om det nye kostkoncept kan være med til at forbedre de indlagte patienternes ernæringstilstand.

  • Madspild.

  • Patienternes tilfredshed.

Forskningsprojektet foregår i perioden januar-marts 2016.

 

Yderligere information

Ernæringschef Lone Viggers, Ernæringsenheden, Hospitalsenheden Vest, tlf. 2222 8938.

Projektansvarlig Allan Stubbe Christensen, forskningsdiætist i Ernæringsenheden, tlf. 6130 6582.